2012. június 6.

Vénusz átvonulás pillanatai

Felhős napra ébredtünk ma, bár számítottunk rá; tegnap már lehetett tudni az előrejelzések szerint.
Itthonról kibicikliztünk a hajnali igen hűvös, olykor szeles időben egy kicsit nyugodtabb, épületektől és fáktól mentesebb helyre, hogy semmi se zavarja a tökéletes kilátást.

Sajnos vagy egy óráig csak az eget lestük, vajon mikor vonulnak el a felhők, hogy megpillanthassuk amiért kijöttünk. Az első néhány kép mutatja, hogyan szakadozott fel szépen lassan a felhőzet, bár teljesen nem tűnt el, olykor néhány kisebb beúszott a Nap elé, bár ezt nem bántam, némelyik képet szerintem feldobta. :)
Sikerült napfoltokat is lencsevégre kapni, az is szép látvány volt a Vénusz mellett.
A kilépés kezdetét, mikor a bolygó eléri a belső ívet, sajnos már nem sikerült megörökíteni, eléggé befelhősödött akkorra az ég azon része, így 6:30 után elindultunk haza. Szerencsére még a teljes kilépés előtt újra kisütött a Nap, így tudtam pár képet csinálni itthonról, mielőtt teljesen eltűnt volna a Nap elől.

A fotók amúgy a Fujifilm gépemmel készültek teljes tele tartományban, (sajnos csillagászati távcsövem nincs, bár szeretnék majd a későbbiekben egy egyszerűbbet, hogy a Nikont csatlakoztatni lehessen rá) szűrőnek egy 12-es és 25-ös hegesztőüveget használtam, mikor melyik volt épp kéznél.
Volt nálunk egy kis 7x50-es távcső is, azzal is nagyon jól látszódott minden.

Nos, valahogy így telt a Vénusz átvonulásának megfigyelése Szegedről.

4:38-kor

Olykor volt pár kisebb folt

5:09-kor

5:16

5:25-kor, innentől még vagy negyed órát kellett várni, hogy megpillanthassuk a Napot

Első fotó az év csillagászati eseményéről






25-ös üvegen át



Itt már kezdett megjelenni a felhőzet

A kilépés egy pillanata - 6:50

Nincsenek megjegyzések: