2012. december 10.

Első képek az új objektívvel

Pénteken végre megérkezett a régóta áhított Skywatcher 102/500-as távcsövem, mely mind földi, mind csillagászati megfigyelésekre használható és a megfelelő adapterrel cserélhető objektíves fényképezőgépre is rögzíthető, így kapva egy fix 500 mm-es teleobjektívet.
A távcső f5-ös fényerejű, mely jól használható szürkületben is. Sajnos nem apokromatikus, így valamennyire színez, de ezt a hibát utólag digitálisan többé-kevésbé el lehet tüntetni. Ez inkább este zavaró egy kicsit, mikor nagy nagyítással csillagászkodunk, akkor is a fényes objektumoknál, de rekeszeléssel valamelyest orvosolható a probléma. 

Elektronika hiányában az objektív teljesen manuális használatot igényel, ez egy kicsit megnehezíti a kezelést, nem olyan gyors, mint a gyárilag fotózásra tervezett objektívek, de idővel hozzá lehet majd szokni. Az élesség állítást is gyakorolni kell majd, hisz itt már nincs AF, a cinkés képeken látszik is, hogy nagyon pontosan be kell állítani, mert a mélységélesség is kicsi, a cinkék is gyorsak, no meg az sem árt, ha van elég fényünk, utóbbi képeknél sajnos nem volt annyi, mint a rigósoknál.
Fotózásra igazán csak ma volt alkalmam kipróbálni, mert eddig vagy a hó esett, vagy teljesen be volt borulva. 
A képek kb. 10-11 méterről készültek.




Nem értette mi ez a kattogó hang. :)

Itt vett észre. Próbált megfélemlíteni ezzel a nézéssel, de én kitartottam!











Felbukkant a tojó is.









Pingvinnek képzelte magát a hidegben.

4 megjegyzés:

Smyrna Kyle írta...

Jól sikerültek! :) Főleg ahogy éppen nyelik le a bogyókat :D

Taylor írta...

Köszi! Imádják a tűztövist a rigók! :)

Smyrna Kyle írta...

Mosat akkor van nekik bőven! Az utak mente meg tele van kökénnyel, csak úgy kéklik tőle az útszél :)

Taylor írta...

Itt a kertünkben van bőven, tudnak belőle lakomázni. :) Kökényt jó volna találni, szép képeket lehetne készíteni róla, majd nyitott szemmel járok, hátha látok itt a környéken. :)