2016. augusztus 5.

5. nap: Utazás a hegyre, Sundborn, Nusnäs

Elérkezett a nap, mikor elindultunk északra, Uppsalától 600 km-re, hogy megnézzük milyen is az igazi svéd vadon, a mindent beborító fenyő és nyírfaerdő, a tajga; illetve a törpecserjés, zuzmós, mohás, lápos tundra. :)
Hosszú nap állt előttünk, már reggel 8 után elindultunk. 

Úton az E4-es autópályán.

A Dalälven folyó, mely Észak-Svédország (Norrland) déli határát jelenti.Kellemes, napos időnk volt odafele. Utunkat mindkét oldalon fenyők és nyírfák szegélyezték.Számos helyen volt kitéve az utak mentén a jávorszarvasra figyelmeztető tábla. Két alkalommal mi is találkoztunk velük, erről fotók is lesznek majd. :)

Első állomásunk Sundbornba vezetett, ahol Carl Larsson, híres svéd festő házát néztük meg, mely ma múzeumként működik.Hagyományos vörös színű svéd házak.
Carl Larsson háza. 


Svéd csendélet a ház mögött.


 Utunk innen a Dalarna megyei Nusnäs falucskába vezetett.

Síugrósánc útközben. Nagy hagyományai vannak errefelé a téli sportoknak.

Az ország egyik szimbóluma, jelképe a híres dalahäst (dala ló), melyet itt készítenek fából Nusnäsban.Az eredeti lovak mellett kakasok és malacok is készülnek itt. Az eredeti a piros szín, de készülnek másban is, másféle díszítéssel.

Nils Olsson Hemslöjd műhely, ahol kézműves munkával, késsel faragják ma is a lovakat.

A technológia lépései: Először fűrésszel kivágják a durva formát, majd késsel faragják készre.Ottjártunkkor pont nem láthattuk, hogyan készülnek, de itt a széken szokott ülni egy faragó ember, aki a lovakat végső formájukra alakítja.

Nagy Mora kés vásár is volt, többfélét meglehetett venni igen kedvező áron.

A lovak a következő lépésre, a festésre várnak.

Festőszoba. Megfigyelhető, hogy az eredeti piros mellett, több más alapszínben is készülnek.

A végső fázis a díszítés. Az alap motívum adott, de minden művésznek van valami sajátja, amit hozzátesz. Itt éppen fehér lovak kapták meg gyönyörű színes díszítésüket.Különféle méretben is lehet velük találkozni.

A bemutatótermek után, a "gyártósor" végén egy üzletben találjuk magunkat, ahol mindenféle színben, méretben meg lehet őket vásárolni ajándéktárgynak.

Pózolás a lóval.

Több kis üzlet is van itt, de a fő áru mindenhol a fa ló.Egy kis nézelődés után indultunk is tovább, messze volt még a cél.

Ez már itt javában a tajga.

Külön tábla figyelmeztet, hogy télen motoros szánosok keresztezhetik utunkat. :)Sveg városát elhagyva szinte végig, majdnem Funäsdalenig esett az eső.

Funäsdalen határában. A Nap még magasan járt 20:30-kor, mikor ez a kép készült. 

Megérkezve a szálláshelyünkre Bruksvallarnába kellemes 12 fok fogadott minket. :) 21:30-kor ilyen fények voltak még.

23:15-kor már kicsit kezdett kevésbé világos lenni, a köd is ereszkedett lefelé a völgybe. A szemben lévő hegyeken még kisebb-nagyobb hófoltok voltak megfigyelhetőek. Sok már nem maradt, állítólag kevesebb hó is hullott, meg a tavasz is melegebb volt. 

23:26: A ködtől már sokat nem lehetett látni, a hőmérséklet is már csak 5 fok volt. Csak az első napunk volt ilyen hideg, a többi napon kellemesebb idő volt, bár nekem ez teljesen megfelelt, nagyon jó volt eljönni az itthoni forróságból, jobban fekszik nekem ez a klíma. :)

Nincsenek megjegyzések: