2013. szeptember 9.

3. nap: Königsbourg, majomhegy, I.vh-s lövészárkok

A harmadik nap Franciaországba, Elzász területére tettünk látogatást.
Első állomás a 800 méteren fekvő Haut-Königsbourg volt.















Panoráma a várból.





Ezután Kintzheim mellett a La Montegne des Singes makákó parkba mentünk, ahol a látogatók belépéskor egy marék pattogatott kukoricát kapnak, amit aztán a park területén élő majmoknak lehet odaadni. Rengeteg majom él itt kicsitől a nagyig elég nagy területen. 
Érdekes volt, ahogy köztünk jártak, a fákon ugráltak felettünk, vagy épp a korláton ültek és várták, hogy adjunk nekik enni, de volt mikor összevesztek, ilyenkor hangos kiabálások közepette kergették egymást.
Persze nem csak kukoricán élnek, épp mikor ott voltunk volt az etetés, sokfajta zöldséget kaptak a gondozójuktól, amikkel aztán ki-ki felszaladt egy fára, vagy épp a társával megosztva ették meg, vagy a társától vette el, amiből ismét vita támadt.

















A majmok után a Munstertől északra lévő, festői környezetű Elzász erdői és hegyei közé mentünk a Mémorial du Linge múzeumhoz, ahol az I. világháború idején lövészárok rendszer húzódott. 
Útközben megálltunk Col du Wettsteinnél a francia, valamint a német katonák emlékparkjában is.

A francia temető bejárata.




A múzeum után bejártuk a németek lövészárkait, amik labirintusszerűen helyezkedtek el az erdőben viszonylag nagy területen, legalábbis ami megmaradt belőlük.




























Világító gombák az egyik üregben.

Panoráma 976 méterről.




A franciák lövészárkaiban nem nagyon lehetett járkálni, elég rossz állapotban voltak, meg már a természet is visszavette magának a területet.







2438 német katona nyugszik itt.

Egy ismeretlen német katona.


Nincsenek megjegyzések: