2013. szeptember 13.

5. nap: Interlaken, Lauterbrunnen, Mürren

Az 5. napon egy hosszabb túrára indultunk az Alpok lábánál fekvő lélegzetelállító lauterbrunneni völgybe, Interlakentől délre.

Bern előtt az autópályán.Az Interlaken melletti Thunersee.A 297 méteres Staubbach vízesés Lauterbrunnennél. Ide egy út vezetett fel, ahol be lehetett menni a sziklafalba a vízesés mögé.Védőfalak lavinák ellen.

A vízesés után gyalog indultunk el a völgyben a Weisse Lütschine folyó mentén.

Gyűrődés.

Tipikus alpesi ház.A bázisugrók paradicsoma ez a hely.

Nagyon sok kisebb-nagyobb vízesés van mindkét oldalon.Útközben megálltunk a Trümmelbach vízesésnél.
Igazából nem egy nagy vízesés van itt, hanem 10 kisebb-nagyobb, melyeket az Eiger, a Mönch és a Jungfrau gleccserei táplálnak, mely a hegy belsejében vájt magának utat a sziklában. Felfele lifttel mentünk, visszafele pedig a jól kiépített úton jöttünk le. Fotózni néhol nehéz volt a vízpermet miatt, sőt egyes részeken esőkabát kellett volna. A víz hatalmas robajjal tör ki a hegyből, percenként 20 ezer liter vizet szállítva magával. 
Óriási élmény volt nézni és hallgatni, mindezt pár méterrel mellette.
Kilátás a völgyre.Gleccser

A vízesés a völgyből nézve.Stechelbergig gyalog mentünk, majd itt felszálltunk a felvonókabinra és úgy mentünk fel Mürrenbe, mely kis falu a hegy tetején helyezkedik el.
Tovább is lehetett volna menni, egészen a 2970 méteres Schilthornig, a Piz Gloria vendéglőig, ami azóta lett világhírű, mióta James Bond itt járt az "Őfelsége titkosszolgálatában" részben.


Kilátás a kabinból.

Miután felértünk Mürrenbe, beültünk egy étterembe, ahonnan ez a panoráma tárult elénk:

A Jungfrau (4158m) a felhő mögött.

Az Eiger (3970m) és a Mönch (4107m)Lefelé gyalog mentünk. Igen meredek szakaszok voltak!Thunersee a naplemente fényeiben.Nincsenek megjegyzések: