2013. szeptember 10.

4. nap: Augusta Raurica, Rajna úszás

Augusta Raurica egy római kori város, mely Bázeltől nem messze keletre a Rajna partján terül el, ahol is a folyó egyik partja Svájc, míg a másik már Németország.
Ma egy múzeum is üzemel a területen, ahol az itt talált régészeti leleteket mutatják be, többek között rengeteg ezüstkincset, érméket, tálakat. 
Az épületek egy része viszonylag jó állapotban maradt meg, vagy már fel lettek újítva, de volt ahol már csak kőhalmok voltak. A város nagy területen helyezkedett el, részben a Rajna partján, részben pedig bentebb.
A túra során körbe lehetett járni az egykori épületeket, minden jól ki volt táblázva, feliratozva.

A túlpart már Németország.

Bejárat a fürdőbe.





Víztároló.





Minden nagyon jól ki volt táblázva.

Így festett anno.



Falmaradvány az autópálya mellett.

Nem sok maradt az arénából.





Nem sikerült kibillenteni.

A színház.





Belső udvar.



Fürdő.



Ami többek között nagyon tetszett Bázelben, az a Rajna úszás volt.
Néhány frankért lehet venni vízhatlan zsákot, amit rengeteg helyen árulnak a városban, ebbe lehet a ruhát és egyéb tárgyakat betenni, azután be a vízbe és sodródni az árral, miközben nézed a várost, vagy beszélgetsz, majd valahol partra szállni és újra leúszni.
A Rajna sodrása meglehetősen gyors volt, nem is kellett igazából úszni, csak a zsákba kapaszkodni. A vize  nagyon tiszta, majd 1 méterig le lehetett látni. A hőmérséklete már kicsit rosszabb volt, akárhányszor lementünk mindig 22 fokos volt (a táblák szerint), de kb. a második úszás után hozzá lehetett szokni. Úszni a kijelölt területeken lehet, ezt bójákkal jelzik is, de a parton is vannak ilyen térképek, hol szabad és hol nem. Mi amúgy kb. 2,5 km-t úsztunk, közben pedig 2 híd alatt mentünk át.
Amit még sokan csináltak, és persze nekem is ki kellett próbálni, az az úgynevezett bójázás, mikor próbálod elkapni és megkapaszkodni a kis fogantyújában a tetején. Elsőre nem is volt könnyű elkapni, hisz erős a sodrás, gyorsnak kell lenni, de ha sikerült ott lehetett igazán érezni milyen erős is.
Minden évben van egy nagy össznépi úszás is, ilyenkor szinte telt ház van a Rajnán, bár sajnos erről most lemaradtunk, épp máshol kirándultunk akkor.
Délutánonként amúgy hatalmas élet van a folyóparton, kisebb-nagyobb társaságok ülnek a parton, a fűben, sütögetnek, esznek-isznak fürdés előtt vagy után, vagy csak úgy. Meg tudnám szokni ezt az életet. :)

Indulás

Emberek a vízben.

A tábla, hogy hol kellene úszni.

22 fokos a víz.

Élet a parton. Volt mikor még többen is voltak.

Volt pár extrémebb figura is, akik a hídról ugrottak a vízbe.

Hazafelé a zsákokkal.

Nincsenek megjegyzések: